Hypotheekvorm toegelicht – de spaarhypotheek

19.07.2019

De spaarhypotheek wordt tegenwoordig niet meer nieuw afgesloten. Toch zijn er nog veel huiseigenaren met deze hypotheekvorm. Wat houdt deze hypotheekvorm in?

In de spaarhypotheek blijft de hypotheekschuld gedurende de looptijd op hetzelfde niveau. Je lost dus niet af op de schuld. Aan de hypotheek is een spaarconstructie gekoppeld. Hierin wordt de aflossing opgespaard. Waarom worden deze hypotheken eigenlijk niet meer afgesloten?

Hoe werkt de spaarhypotheek?

In de spaarhypotheek blijft de hypotheekschuld maximaal. Hierdoor kun je optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Naast de verschuldigde hypotheekrente betaal je premie voor het opbouwen van het kapitaal voor het aflossen van de hypotheek op de einddatum. Het unieke aan de spaarhypotheek is dat het percentage aan rentevergoeding over het kapitaal gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. Bij een hypotheekrente van 4 procent, krijg je over het opgespaarde kapitaal ook 4 procent rente.

Waarom mag de spaarhypotheek tegenwoordig niet meer?

Sinds 2013 moet in de hypotheek een maandelijkse aflossing verwerkt zitten. Kiezen voor een spaarhypotheek zou hierdoor betekenen dat de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is van het inkomen. In vóór 2013 afgesloten spaarhypotheken blijft de hypotheekrenteaftrek onder voorwaarden wel bestaan. Ook bij het oversluiten mag je weer kiezen voor een spaarhypotheek, maar er gelden wel voorwaarden.

Wat zijn de gevolgen bij overlijden?

Bij overlijden van de huiseigenaar wordt de hypotheekschuld door de verzekeraar afgelost. De betaalde premie bestaat namelijk uit een spaardeel (voor de aflossing op de einddatum) en uit een risicodeel (voor de volledige aflossing na overlijden).

Wat zijn de voordelen van de spaarhypotheek?

  • De belastingteruggave blijft maximaal
  • Per de einddatum wordt de hypotheek afgelost
  • Bij overlijden volgt ook aflossing van de hypotheekschuld

Wat zijn de nadelen?

  • Geen flexibele hypotheekvorm. Overstappen is bijvoorbeeld niet eenvoudig
  • Door de lage hypotheekrente stijgt de inleg voor het opbouwen van een kapitaal (er wordt immers minder rendement gemaakt over het vermogen)
  • In nieuwe hypotheken geeft de spaarhypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek

Welke hypotheekvorm kies je voor een nieuwe hypotheek?

Er zijn twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In deze hypotheekvormen zit een maandelijkse aflossing verwerkt. De annuïteitenhypotheek wordt het meest gekozen van de twee. Dat komt doordat de lineaire hypotheek begint met hogere maandlasten. In deze hypotheek los je namelijk sneller af. Gerekend over de volledige looptijd is de lineaire hypotheek goedkoper. De schuld daalt namelijk sneller.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 046 - 433 93 05
  • E-mail: info@tonslosser.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van Ton Slosser

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 046 - 433 93 05
  • E-mail: info@tonslosser.nl